Schoolondersteuningsprofiel

Onze visie op ondersteuning

Welkom op het Berechja College, waar we ons inzetten om elke leerling de kans te geven om te leren en te groeien. We geloven dat zingeving, identiteit, overtuiging, bekwaamheid en ondersteuning essentiële pijlers zijn voor een inclusieve en stimulerende leeromgeving.

Ons doel van de ondersteuningsstructuur is om een school te zijn waar iedereen zich thuisvoelt en gelijke kansen krijgt, ongeacht de beginsituatie. We streven naar een veilige en fijne leeromgeving, waarin we samen met ouders en leerlingen continu evalueren en verbeteren. Ons ondersteuningssysteem is transparant en toegankelijk, met diverse niveaus van begeleiding die passen bij de individuele behoeften van elke leerling.

Ontdek hoe wij bij het Berechja College werken aan een hoopvolle toekomst, geïnspireerd door christelijke waarden en een sterke betrokkenheid bij onze gemeenschap. We zijn er voor alle leerlingen en zoeken voortdurend naar manieren om hen optimaal te ondersteunen en te begeleiden op hun weg naar een mooie schoolloopbaan.

Zingeving

Zingeving gaat over het vinden van een reden waarom we werken. Het ondersteuningsteam helpt hierbij door te zorgen dat iedereen zijn werk goed kan doen. Onze missie is om de wereld beter te maken. Het Berechja College probeert een school te zijn voor iedereen, net zoals Urk een plek is voor verschillende mensen. Niet elke leerling start met dezelfde kansen, maar we willen dat iedereen de kans krijgt om te leren en te groeien. Daarom biedt het Berechja College goede onderwijskansen voor alle leerlingen, wat hun situatie ook is.

Identiteit

Het Berechja College heeft als doel om samen met de leerlingen te leren en een actieve en verantwoordelijke instelling te ontwikkelen. Hiermee hopen we bij te dragen aan een hoopvolle toekomst en daarmee de wereld beter te maken. Dit doel is geïnspireerd door onze christelijke waarden. De school heet 'Berechja', wat 'gezegend door God' betekent. Dit wordt gezien als een bemoediging en een oproep om deze zegen te delen met anderen. Het Berechja College staat open voor iedereen, ongeacht hun overtuigingen, en wil een goede buur zijn voor iedereen. Het Berechja College wil van betekenis zijn voor alle leerlingen en zoekt altijd naar manieren om hen het beste te bieden.

Overtuiging

Het Berechja College gelooft dat elke leerling een plek op school verdient die goed aansluit bij wat hij of zij kan en weet. Het beste is als de hulp die leerlingen krijgen, gegeven wordt tijdens de normale lessen. Samen met de ouders en de leerling zelf, bekijken we steeds of de hulp die we bieden genoeg is om de leerling goed te laten ontwikkelen.

Bekwaamheid

Onze medewerkers zorgen samen voor een veilige en fijne leeromgeving waar kinderen goed kunnen leren. Ze zijn goed in het helpen van kinderen met hun gevoelens en gedachten. We kijken goed naar wat de school nodig heeft om de kinderen zo goed mogelijk te helpen. Daarna maken we een plan om onze medewerkers nieuwe dingen te leren die ze nodig hebben om de kinderen te ondersteunen.

Ondersteuning

Op het Berechja College is duidelijk zichtbaar welke vormen van hulp beschikbaar zijn. Er is een overzichtelijk schema dat toont welke soorten ondersteuning worden aangeboden en op welk niveau. Ook is te zien welk percentage van de leerlingen gebruikmaakt van welke vorm van hulp. Daarnaast wordt aangegeven wie welke taken uitvoert en wie waarvoor verantwoordelijk is. Zo is voor iedereen helder wat de mogelijkheden zijn en bij wie je terechtkunt voor ondersteuning.

Basisondersteuning

Op het Berechja College krijgen alle leerlingen basisbegeleiding. Dit betekent dat leraren en mentoren klaarstaan om hen te ondersteunen. De mentor speelt hierin een centrale rol: hij of zij volgt de ontwikkeling en het welzijn van de leerling, zowel op school als daarbuiten. Met behulp van het programma Magister, speciale mentorlessen en gesprekken met leerlingen, ouders en andere docenten krijgt de mentor een goed beeld van wat de leerling nodig heeft.

Er zijn verschillende soorten hulp bij deze basisbegeleiding:

Mentoraat: De mentor is het eerste aanspreekpunt voor leerlingen en hun ouders. Hij of zij volgt zowel de schoolprestaties als het welzijn van de leerling. Er vinden regelmatig gesprekken plaats tussen de leerling en de mentor, die hiervan een kort verslag schrijft in Magister. Iedere week is er een mentorles waarin de mentor met de klas in gesprek gaat over actuele onderwerpen op school.

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB): Er zijn veel activiteiten, zoals bedrijfsbezoeken en meeloopdagen, die leerlingen helpen bij het kiezen van hun toekomstige studie of werk.

Berechja-docent 2.0: Leraren geven les op een herkenbare en consistente manier, die aansluit bij wat leerlingen nodig hebben. Deze aanpak wordt de ‘Berechja-docent’ genoemd en is in elk klaslokaal terug te vinden op een poster.

Hersteluur: De schooldag begint met een speciaal uur van 7.45 tot 8.10 uur, waarin leerlingen extra hulp kunnen krijgen als ze dat nodig hebben.

Algemene huiswerkbegeleiding: Leerlingen kunnen op bepaalde tijden naar het ondersteuningslokaal komen voor hulp met hun huiswerk. Het ondersteuningslokaal is stil en rustig, zodat ze goed kunnen werken. Ze hoeven zich niet van tevoren op te geven.

Verzuimpreventie: Als leerlingen lessen missen, wordt dit genoteerd in een systeem genaamd Magister. De persoon die over het verzuim gaat houdt dit samen met de mentor in de gaten. Zo kunnen ze snel actie ondernemen als er iets aan de hand is, om te zorgen dat leerlingen niet nog meer lessen missen.

Basis+ondersteuning

Als een leerling extra hulp nodig heeft, zijn er speciale ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar.

Leerweg Ondersteunend Onderwijs (LWOO): Leerweg Ondersteund Onderwijs (LWOO) is voor leerlingen met leerachterstanden. Ze krijgen les in kleinere klassen, extra begeleiding van leercoaches en meer aandacht van mentoren.

Groepsdynamica: Groepsdynamica is belangrijk in de klas. Het moet veilig en positief zijn, zodat leerlingen goed kunnen leren. Als er problemen zijn, heeft het Berechja College specialisten die kunnen helpen om de situatie te verbeteren.

Aanpak pesten: Als een leerling gepest wordt, helpt de antipestcoördinator volgens een speciaal plan dat je in de schoolwiki kunt vinden.

Groene en gele kaart: Er zijn 'groene' en 'gele' kaarten voor leerlingen die extra hulp nodig hebben met hun gedrag. Deze kaarten worden voor een bepaalde tijd gebruikt.

Time-out-kaart: Sommige leerlingen hebben soms een pauze nodig. Met een 'time-out' kaart kunnen ze even de klas uit. Zowel de leerling als de docent kan dit regelen.

Remedial Teaching (RT): Leerlingen met dyslexie of dyscalculie krijgen extra hulp van gespecialiseerde docenten. Leerlingen die Nederlands als tweede taal leren of een TOS-arrangement hebben, krijgen ondersteuning van Caleido of Kentalis.

Toetsen in het ondersteuningslokaal en extra tijd: Leerlingen met bijvoorbeeld ADHD, dyslexie of een andere diagnose, en leerlingen die Nederlands als tweede taal leren, mogen 25% langer over hun toetsen doen. Deze toetsen worden afgenomen in ons rustige ondersteuningslokaal, in overleg met de leercoaches.

Verzuimaanpak: We houden goed bij hoe vaak leerlingen afwezig zijn. Als een leerling vaak of opvallend vaak afwezig is, dan volgen de verzuimcoördinator en de mentor een speciaal plan om hiermee om te gaan.

Breedteondersteuning

Als een leerling extra hulp nodig heeft, maken we een speciaal plan voor hem of haar. Hier zijn een paar manieren waarop we kunnen helpen:

Persoonlijke huiswerkbegeleiding: Een leercoach helpt de leerling één-op-één.

Ondersteuning voor leerlingen: We bieden hulp voor leerlingen die moeite hebben met hun gevoelens of gedrag. Op het Berechja College hebben we trainingen en begeleiding zoals:

Weerbaarheidstraining: Hier leren leerlingen hoe ze beter kunnen omgaan met anderen, meer zelfvertrouwen krijgen en beter communiceren. Ze leren ook over hun eigen gevoelens en gedachten.

Faalangstreductietraining: Deze training helpt leerlingen om minder bang te zijn om fouten te maken. Ze leren hoe ze beter met stress en angst kunnen omgaan.

Sociaal-emotionele begeleiding: Een leerlingbegeleider helpt de leerling om persoonlijke doelen te stellen en werkt samen met de leerling om deze doelen te bereiken.

Diepteondersteuning

Soms is het nodig dat we samenwerken met andere organisaties om een leerling de beste hulp te bieden. In zo'n geval maken we een speciaal plan voor die leerling, wat we diepteondersteuning noemen. Er zijn verschillende manieren om te helpen:

Leerwerktraject (LWT)

Als het normale lesprogramma niet past bij een leerling, kan er gekozen worden voor een leerwerktraject. Dit is speciaal voor leerlingen op basisniveau die meer praktijkervaring nodig hebben. Ze volgen dan minder vakken op school en lopen meer stage.

Inzet ketenpartners

Het Berechja College werkt samen met veel verschillende organisaties om leerlingen de hulp te bieden die ze nodig hebben. Dat noemen we ‘Passend Onderwijs’. Als we zien dat een leerling extra hulp nodig heeft, kunnen we deze organisaties inschakelen om te helpen. Het Berechja College is onderdeel van het samenwerkingsverband Aandacht+. Samen met andere VO-scholen uit de Noordoostpolder wordt het Passend Onderwijs vormgegeven. Daarnaast werkt het Berechja College onder andere samen met Tactus, Waypoint, Caritas, de leerplichtambtenaar, Schoolmaatschappelijk Werk, Triade Vitrae, GGD, Caleido, De Twijn, Kentalis, Bartimeús en Veilig Thuis.